top of page

Bemutatkozás

Kedves Olvasó!


Szeretettel köszöntünk a "Jog és Elme" blogon. Örülünk neki, hogy látogatást teszel az oldalon. Mindössze pár gondolatban szeretnénk összefoglalni, hogy miről is olvashatsz nálunk.


Régóta foglalkoztat minket egy olyan a gondolat: a tudást terjeszteni kell, de nem csak úgy, ahogy azt az iskolapadban a tanárok megvalósítják. Színes és hétköznapi példák leírásával sokkal közelebb érezheted magad saját környezetedhez, mint gondolnád. Mindennapjaink megannyi érdekes szituációt vetnek fel; olyan problémákat tárnak elénk, amik látszólag megoldják önmagukat, pedig a háttérfolyamatok igazán bonyolultak lehetnek. Vajon belegondoltunk-e, hogy a testünk milyen reakciókat vált ki egy veszélyhelyzetben annak érdekében, hogy megvédje magát? Vagy belegondoltunk-e akár abba, hogy a társadalom valójában egy igen bonyolult jogi szabályozás keretében képes csak hatékonyan működni?

Persze, a "mai világban" valahogy úgy érezzük, hogy minden automatikusan működik, szinte rohan az idő. Egyfajta szabálykövetés folyik, a dolgok nagy részét megszokásból tesszük. Szinte minden tudományág épít ezekre a folyamatokra; a pszichológia legtöbb esetben automatizmusnak, a jogtudomány pedig önkéntes jogkövetésnek nevezi az olyan szabályszerű működést, amibe nem kell vagy - különböző megfontolások miatt - nem érdemes bevatkozni.


Mi sem szeretnénk elrugaszkodni a mindennapi eseményektől, sőt rövid válogatásainkkal éppen közelebb szeretnénk hozni Téged a környezetedhez: hogy tisztábban lásd mi is "történik a színfalak mögött", esetleg miket kell észben tartani, ha egy-egy, az általunk leírt szituációba sodor az élet.


A környezet alaposabb megértéséhez a pszichológia és a jog tudományait hívjuk majd segítségül (mint az a blog nevéből is sejthető.) Ezen két tudományág foglalkozik ugyanis leginkább Veled, az emberrel. az egyénnel, a személlyel, aki mindennapjai során interakcióba kerül másokkal, vagy jogi nyelven, mint jogképes ember.: jogai és kötelezettségei lehetnek.


Meghívunk hát Téged, Tisztelt Olvasó, hogy maradj a jelenben egy pillanatra, nézz körül, fedezd fel velünk a mindennapok érdekességeit és találj megoldást a gyakori problémákra.


Bízunk benne, hogy értékes információkkal gazdagodsz a Blog böngészése során!


Kellemes időtöltést kíván Neked:


A Jog és Elme szerkesztősége.


bottom of page