top of page

Felforrósodó hangulat- avagy a kánikula hatása viselkedésünkre

A szekrény mélyébe bedobott iskolatáska, kellemes szellő a tengerpart mellett, egyre feljebb kúszó hőmérséklet, zsúfolt strandok, fesztiválok... Ismerős? Tombol a nyár, azonban nem is gondolnánk, hogy a hőmérséklet emelkedése milyen mértékben képes befolyásolni viselkedésünket. Vajon a férfiak melyik évszakban találják vonzóbbnak a nőket? A hőmérséklet mennyire befolyásolja ítéleteinket? A globális felmelegedés elősegítheti a háborút? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Gondoljunk csak bele a következő szituációba. Ülünk az autónkban egy hűvös, téli reggelen, és azt vesszük észre, hogy valami akadályozza a forgalmat, így nem tudunk tovább haladni. Most képzeljük el ugyanezt a helyzetet egy meleg, nyári napon. Mikor leszünk frusztráltabbak? Mikor reagálunk hamarabb?

Számos megfigyelés és kísérlet igyekszik alátámasztani azt a feltevést, hogy a hőmérséklet növekedése együtt jár az agresszió fokozódásával. Egy szellemes kísérletben megkértek egy női kutatóasszisztenst, hogy több héten keresztül üldögéljen az autójában egy kereszteződésnél, és amikor a közlekedési lámpa zöldre vált, maradjon mozdulatlan. Egy másik megfigyelő eközben mérte azt az időt, ami alatt a feltorlódó autósok dudálásba kezdenek. Megállapították, hogy minél melegebb volt az idő, annál hamarabb kezdtek el az autósok dudálni, illetve annál hosszabb ideig nyomták a dudát.


Vajon mi lehet az oka annak, hogy a hőség effajta reakciókat vált ki az emberből? Az egyik lehetséges magyarázat szerint melegben kellemetlenül érezzük magunkat, ami kedvez az agresszív és dühös gondolatoknak. Másrészt a meleg felizgatja az embert, felgyorsul a szívverésünk és többet izzadunk, így frusztráló helyzetben hajlamosak vagyunk ezt az állapotot dühnek értelmezni.

Valószínűleg mindannyiunkban él az a feltételezés, hogy a déli államokban többször fordulnak elő erőszakos bűncselekmények. Belegondoltunk abba, hogy a kulturális hatások mellett a melegebb éghajlat hatása is érvényesülhet? Felmérések szerint ugyanis a bolti és autólopások száma (melyek nem erőszakos bűncselekménynek számítanak) nem magasabb ezeken területeken, tehát kifejezetten csak az erőszakos bűncselekmények száma kiemelkedő. Ez az arány Európa északi és déli részén is érvényesülni látszik. Nem tisztázott, hogy mi felel a különbségekért: a kultúra, vagy talán éppen a melegebb éghajlat, mely egykor a kultúrát, vérmérsékletet is meghatározta?


Nyáron háború, télen szerelem?


Nyáron a leírtak szerint tehát nagyobb szükségünk van arra, hogy kontrolláljuk érzelmeinket, ezzel elkerülve a kisebb-nagyobb konfliktusokat, dühkitöréseket, esetlegesen háborúkat. De vajon ezek a heves érzelmek a szerelmet is inkább elősegítik? Várakozásainkkal ellentétben érdekes eredmény született arról, hogy mikor esünk nagyobb arányban szerelembe. Egy felmérésben férfiakat kértek meg arra, hogy értékeljék nők vonzerejét. A téli időszakban sokkal pozitívabb ítéletek születtek. Valószínűsítették, hogy nyáron a férfiak el vannak kényeztetve, sokkal több fürdőruhás, lenge ruhás nővel találják szembe magukat, mint a téli időszakban, így ilyenkor kritikusabbak az ítéleteik. További érdekes magyarázat, hogy télen a férfiak tesztoszteronszintje akár 30%-kal is nőhet!


Egy jegeskávé képes befolyásolni másokról alkotott ítéleteinket?


Vajon képes-e befolyásolni társas ítéleteinket az, hogy egy forró vagy egy hideg italt tartunk a kezünkben? Igen! Néhány szociálpszichológus azt a merész feltevést próbálta igazolni, hogy ha egy meleg kávét tartunk a kezünkben, pozitívabban fogjuk megítélni azt a személyt, akiről épp véleményt kell kialakítanunk. És láss csodát, sikerült nekik! Ennek hátterében az áll, hogy agyunk hasonló módon értelmezi a társas és fizikai melegségérzetet. Az agynak van egy területe (insula-sziget), mely ugyanúgy reagál a hidegre és a társas elszigeteltségre. Egyes kutatók szerint a hideg aktiválja agyunknak ezt a területét, így télen az emberek magányosabbnak és elszigeteltnek érzik magukat. Nem véletlen, hogy télen több romantikus film fut a mozikban, hiszen ilyenkor nagyobb szükségünk van rá, mint egy pörgős, meleg nyári napon.


Elménket eltompító napfény


Amikor legközelebb megyünk szupermarketbe vásárolni egy forró nyári napon, figyeljük meg, hogy mennyi információra tudunk egyszerre odafigyelni. Állítólag a meleg mentális zsibbadtságot okoz, melynek hatására kevesebb részletre emlékszünk vissza. Így jártak azok a vásárlók is, akiket vásárlás után egy nyári napon emlékezeti tesztnek vetették alá, és arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi – a kassza mellé kirakott - árura emlékeznek vissza. A hideg inkább kedvez a mélyebb gondolkodásnak és az alaposabb megfontolásnak.


Sajnos az időjárás ellen nem tudunk mit tenni, így kénytelenek vagyunk alkalmazkodni egyre szeszélyesebb hangulatváltozásaihoz. Egy csodálatos előnye azonban ennek a helyzetnek, hogy rengeteg dolgot elárul az emberi elméről. Az időjárás egyre inkább próbára teszi az emberek alkalmazkodóképességét és türelmét. Amit tenni tudunk, hogy tudatosítjuk, ha hangulatunk hátterében az időjárás áll, és igyekszünk tudatosan elkerülni az ebből származó hátrányainkat.


Ha bővebben érdekel a téma...


Felhasznált irodalom:


Adam Alter (2013) Kijózanító rózsaszín


kép- www.pixabay.com




bottom of page