top of page

Augusztus 20. - Az Y generáció szemével nézve

Manapság számos pedagógus, szülő panaszkodik amiatt, hogy a mai fiatalok nem tisztelik kellőképpen nemzeti ünnepeinket, s gyakran még azzal sincsenek tisztában, hogy aznap miért nem kell iskolába menni. Vajon az Y generáció gondolkodásában milyen szerepet töltenek be ezek az ünnepek, és hogyan válhat hasznunkra, ha kicsit belemélyedünk eredeti jelentésükbe? Jelen cikkünkben erre kaphattok választ.

Ha megkérdeznénk nagyszüleinket, netán dédszüleinket, hogy ők hogyan emlékeznek vissza augusztus 20-ára, egy karácsonyi ünneplésre, vagy a pünkösdi hagyományokra, akkor valószínűleg egészen másról számolnának be, mint ahogy azt a mai generáció megéli. Ünnepeink tartalma, hangsúlya folyamatosan változik, újabb szokások gyökereznek meg, melyek számos régebbi hagyományt szorítanak háttérbe.

A legjobb példa az ünnepek tartalmának megváltozására a karácsony, mely nem is olyan régen még a szegény emberek ünnepe volt, s a fa alatt nem laptopot, X-boxot vagy a legújabb okostelefont lehetett fellelni, hanem a hangsúly a közös sütögetésen, készülésen, szaloncukor aggatáson volt. Emellett pedig a keresztény emberek egyik legfontosabb ünnepe volt, Jézus születése. Az év egyik legfontosabb eseményét jelentette aznap ünnepi ruhába bújni és ellátogatni együtt a templomba. Az emberek az összetartozást ünnepelték. Mára ehhez képest sokat változott a világ, a szupermarketek egymást túllicitálva igyekeznek az embereket minél nagyobb értékű vásárlásra csábítani, és minden reklám arról szól, hogy hogyan vedd meg szeretteidnek a legtesthezállóbb ajándékot.

Visszakanyarodva azonban augusztus 20-ához, eme ünnep is rengeteget változott az idők során. Egyházi és világi jellegének egyensúlya, illetve dátuma is többször módosult. Mára augusztus 20-a munkaszüneti nap, melyen megemlékezhetünk az államalapító Szent István királyról, a katolikus szentről, de az új kenyér ünnepéről is. A legnépszerűbb programok a budapesti tűzijáték, aratóünnepek, illetve a mai napon lehet elsőként megkóstolni az Ország Tortáját is. Pszichológiai szempontból az evés mindig kötődik az ünnepekhez, hiszen szimbolizálja az összetartozást, a termékenységet, és az egészséget.


Az Y generáció többnyire augusztus 20-án az ünnepnek ezt a részét helyezi előtérbe, vallásos, illetve történelmi gyökerei kezdenek háttérbe szorulni. Miért fontos mégis, hogy ezeket a hagyományokat se hagyjuk feledésbe veszni? Megállapították, hogy aki többet tud a családja, illetve kiterjesztve a nemzete történetéről, annak magasabb az önbecsülése, illetve nő a reziliencia, azaz ellenállóképesség is. Nem mindegy azonban, hogy ezeket a történeteket hogyan meséljük el. Mesélhetjük úgy is gyermekeinknek történelmünket, hogy „mi egy olyan nemzet vagyunk, akiket mindig csak kihasználtak, és akik nem tudtak magukért kiállni”, de azt a részét is kidomboríthatjuk a történetnek, hogy büszkén harcoltunk, s elmesélhetjük államalapításunk történetét, a honfoglalást, a török elleni dicső győzelmeinket, stb.


Fontos, hogy egy gyermek tudja, hogy van mögötte történet, és nem csak neki vannak nehézségei, hanem másoknak is voltak, és azokat sikerült is megoldaniuk. Ahhoz, hogy egy gyermek ezeket az ünnepnapokat tisztelje, és tisztában legyen valódi jelentésükkel, érdemes kiskorban játékos formában elmesélni nekik, vagy mesébe belefűzni esténként, hogy pl. hogyan alapította meg Szent István király államunkat, vagy hogy miért is nevezik augusztus 20-át az új kenyér ünnepének. A gyermekek ebben a korban még fogékonyak, érdeklődőek, és valószínűleg ovistársaiknak, barátaiknak is büszkén fogják mesélni, hogy mit tanultak szüleiktől. Később pedig a történelemórákon egy lépéssel előrébb indulnak, ha csak egy kicsit is képben vannak az eseményekkel.

Amennyiben azonban a gyermek főként csak az iskolai ünnepségek alkalmával szembesül nemzeti ünnepeink tartalmával, azok unalmasnak, vontatottnak, kötelező jellegűnek fognak tűnni, ami természetesen elveszi a kedvüket.

Én személy szerint cikkem zárásaként kiemelném, hogy nagyszerű programokkal készülnek az országban számos városunkban augusztus 20-ára – gasztrofesztiválok, koncertek, ünnepségek, hajókázás, megannyi tűzijáték, várjátékok széles palettájából választhatunk programot kedvünk szerint -, ami szerintem nagyszerű, és képes a fiatalabb és idősebb generációk tetszését is megnyerni, azonban ne hagyjuk, hogy ünnepeink történelmi jelentősége teljes egészében elvesszen. Meséljünk gyermekeinknek, adjuk át szüleink, nagyszüleink tapasztalatait, élményeit, vigyük el őket várainkba, ahol számos bemutatón, történeten keresztül hallgathatják meg nemzetünk történelmének egy-egy szeletét.

Kellemes időtöltést, rossz időjárás mentes, programokkal és szeretettel teli augusztus 20-át kívánok minden olvasónknak!

bottom of page