top of page

Párkapcsolati választásaink- tudatos és tudattalan motívumok

Bizonyára neked is sokszor megfordult már a fejedben, hogy miért éppen ő tetszik, s miért éppen egy bizonyos típus az ideálod ... Mivel ez egy populáris, szinte mindenkit foglalkoztató kérdés, számos kutató helyezte megfigyelése középpontjába a párválasztás tudatos és tudattalan mozgatórugóinak erejét. Ösztönösen esünk szerelembe vagy képesek vagyunk tudatosan párt választani? Tudatában vagyunk-e egyáltalán, hogy milyen párt keresünk és kivel illenénk igazán össze? Miért nem tanulunk a hibáinkból és kötünk ki gyakran ugyanott partnereinkkel? Cikkünkben ezeket a kérdéseket fogjuk boncolgatni.

Az manapság már ismert ténynek mondható, hogy párkapcsolati választásainkban tudatos és tudattalan erők is szerepet játszanak. Tudatos szempontnak azok számítanak, amiket tudunk önmagunkról, hogy erre van szükségünk, ilyenek vagyunk. Például, ha valaki nagy családban nőtt fel és számára elsődleges a család, akkor tudja magáról, hogy nem tudná az életét elképzelni egy olyan emberrel, aki karrierista, s a család nem játszik nála elsődleges szerepet, vagy egyáltalán nem is célja az életben családot alapítani. Tudatos szempontnak mondható az is, amikor valaki tisztában van azzal, hogy neki kizárólag a magas, barna hajú fiúk tetszenek, azonban ennél a pontnál érdemes rávilágítani a kisugárzásra, ugyanis nagyon gyakran azok az emberek, akiknek van egy tipikus ideálképük, egyszer csak csodálkozva néznek, hogy pont egy, az ideáljukkal ellentétes emberbe szeretnek bele. Ez azért lehetséges, mert a fizikai tulajdonságok mellett mindannyiunk preferál számos belső tulajdonságot, s ahogy van egy fizikai ideálunk, úgy vannak olyan személyiségtípusok is, akik képesek minket levenni a lábunkról. Ide sorolhatók továbbá kizáró szokások, pl. a dohányzás.

A tudatos szempontok után következnek a tudatelőttes tényezők, melyekkel kevésbé vagyunk tisztában, azonban könnyen tudatossá tehetők. Ide tartozik a párválasztási csereelmélet, mely szerint olyasvalakit választunk magunk mellé, aki valamilyen téren egy szinten van velünk. Ez megnyilvánulhat abban, hogy olyan nőt választunk, aki legalább annyira nő, mint amennyire én férfi vagyok. Biztosan sokan megállapítják az utcán sétálva, hogy egy-egy páros mennyire összeillik külsőre is, és valóban, egy jóképű férfi általában egy szép nővel mutatkozik, és fordítva. Mégis olyan párokat is láthatunk, akikre többen azt mondják, hogy „jobbat is kaphatnál”. Mi állhat ennek hátterében? Ha én kevésbé tartom magam jó nőnek, akkor nem „merek” magam mellé egy top pasit választani, ezért „megelégszem” egy átlagos kinézetűvel is. Ezt nevezik alulválasztásnak. Természetesen azonban ez az elv nem csak a fizikai tulajdonságoknál fordul elő, hanem ugyanígy pl. a képzettségnél is.




Egy érdekes megközelítést nem hagynék ki ennél a témánál. Tegyük fel, hogy a férfiak és a nők is besorolhatók négy kategóriába, legyen ez az egyszerűség kedvéért A-B-C-D kategória. A besorolás kritériumai közé tartoznak többek között a képzettség, életstílus, intelligencia, fizikai vonzerő, edzettség, egészséges életmód, stb. A típusú nő az, aki kiemelkedően intelligens, ennél fogva jó munkahellyel rendelkezik, vág az esze, talpraesett, kiegyensúlyozott, mindeközben pedig igencsak vonzó. B típusú, aki mondjuk nem rendelkezik tökéletes testtel, de kihozza belőle a legjobbat, vonzó a kisugárzása, okos, jól felépített céljai vannak az életben. C típusú, akinél ezek kevésbé vannak meg, inkább átlagos, D pedig akinek mondjuk nincsenek céljai, kevésbé ápolt, vonzó külsővel rendelkezik, inkább csak sodródik az élettel. (Természetesen ezek nem éles határokkal rendelkező kategóriák, s személy szerint nem is hiszek a bekategorizálásban, mert senki sem lehet tökéletes, mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, emellett pedig a fejlődőképesség is fontos aspektus.) Ez a megközelítés arra akart rávilágítani, hogy általában a férfiak olyan párt választanak, akik felnéznek rájuk, s akik csodálják őket. Ebből kifolyólag egy A típusú férfi gyakrabban hajlik arra, hogy egy B típusú nőt válasszon, egy B típusú férfi egy C típusú nőt és így tovább. Ha végigvezetjük ezt a gondolatmenetet, akkor láthatjuk, hogy az A típusú nők és a D típusú férfiak maradnak egyedül (kivéve, ha a saját kategóriájukban találnak párt, illetve ha a kivétel erősíti a szabályt, például hasonló esetekben, mint amit fentebb is tárgyaltunk). Az, hogy ezt a megközelítést ki mennyire fogadja el és tartja igaznak, azt rátok bízom, érdemes nyitott szemmel járni, és megfigyelni ezeket a jelenségeket.


Tudatelőttes tényezőkhöz sorolhatók továbbá, hogy olyan személlyel vagyunk képesek hosszú távon együttműködni, aki kiegészít minket, illetve akivel érdeklődési körünk, személyiségünk megegyezik vagy hasonló. Ezek a tulajdonságok és jellemzők viszonylag könnyen tudatosíthatók. Emellett hajlamosak vagyunk olyan párt választani, akik hasonlítanak szüleinkre. Érdemes megfigyelni gyermekünk párja és párjával azonos nemű szülő közötti hasonlóságokat!

Gyakran előfordul, hogy kapcsolataink ugyanazok miatt a dolgok miatt mennek tönkre, mondván „mindig ilyet fogok ki”. Érdemes ilyenkor alaposan kielemezni a történetet, és megpróbálni megfejteni, hogy mi az oka az elakadásnak, illetve miért pont ilyen emberrel kezdünk mindig, ha ezt a típust már jól ismerjük. Ennek hátterében nagyon gyakran a szülőkkel való konfliktus, elakadás is állhat, melyet kivetítünk éppen jelenlegi partnerünkre.

Kollektív tudattalan tényezőknek tekintjük, hogy olyan párt igyekszünk választani, aki egészséges, képes életképes utódokat nemzeni. Az emberek tudattalan preferálják a szimmetrikus arcot, egészséges bőrt, arányos testalkatot, a férfiak a babaarcot, a nők a határozottságot, dominanciát. Ezeket azért nevezzük kollektív tudattalan tényezőknek, mert mindannyiunk tudattalanjában rögzülve van, az evolúció során alakultak ki.

Az egyéni tudattalan tényezőkhöz kapcsolódik az imágó fogalma, mely H. Hendrix nevéhez köthető. Ez egy tudattalan képlenyomat, mely kora gyermekkori viselkedésmintákat, érzelmi rekaciókat tartalmaz. Ehhez fogjuk később viszonyítani választottunkat, aki vagy emlékeztet erre az imágóra, vagy kiegészíti az itteni hiányosságokat.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a génállományunk is nagyon fontos szerepet játszik a vonzalom kialakulásában. Megfigyelték, hogy a tartós kapcsolatban élő pároknál a génállomány kiegészíti egymást, azaz ahol az egyik gyengébb tulajdonságot hordoz, ott a másik erősebb. Általában a testünk illatával közvetítődik ez a hatás, de nőknél fogamzásgátló hatása alatt a képesség megszűnik (a kifinomult szaglás gyengül).

Források:

Dienes Angéla: Csábításra születtünk

http://eztkeresed.hu/a-parvalasztas-mogotti-tenyezok/

bottom of page