top of page

Vajon milyen hatással vannak a színek életünkre?

Talán nem is gondolnánk, hogy a színek milyen meghatározó szerepet töltenek be abban, hogy milyen a hangulatunk, a megítélésünk vagy a teljesítményünk. A kék szín valóban csökkenti a bűnözések számát? A piros tintával javított dolgozatok szigorúbb értékelés alá esnek? Vonzóbbak vagyunk vörös színben, mint kékben? Akik piros színben versenyeznek, nagyobb eséllyel nyernek? Következő cikkünkben ezekre a kérdésekre kapunk választ.


A kék szín és a bűnözés

Skóciában Glasgow városában egészen véletlenül bukkantak rá egy olyan megoldásra, mely képes a bűnözési rátákat csökkenteni. Az utcai sárga, illetve fehér fényeket kék világításra cserélték, mely nyugtatóbbnak, szebbnek hat. Azt azonban nem gondolták, hogy ez csökkenteni fogja a bűnözések számát. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy ennek a színnek elrettentő hatása van, mivel nagyon sokan a rendőrséggel asszociálják. A szín rendteremtő hatását ezután számos területen alkalmazták, pl. vasúti síneknél is ilyen megvilágítást használtak, hogy csökkentsék az öngyilkosságok számát.


Szintén kutatások bizonyították, hogy a kékeszöldfény terápia képes csökkenteni a szezonális depressziót (SAD, seasonal affective disorder), azaz amikor a tél beálltával depressziósabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat. Ezen kívül igazán hasznos az alkalmazása ennek a kékeszöld fénynek azokon a munkahelyeken, illetve gyárakban, ahol éjszakai műszak is van. Az ember biológiai órája ilyenkor ugyanis felborul, de ezzel a kékeszöld fénnyel be tudjuk csapni saját szervezetünket, mivel olyan rövidhullámú fénysugarakat tartalmaz, melyek a természetes fényben is megtalálhatóak. Reggel pedig amikor a dolgozók kiléptek munkahelyükről, sárgás szemüveget viseltek, mely kiszűrte a kék és zöld sugarakat, megtévesztve saját magukat, azaz hogy napközben dolgoztak és éjszaka mentek haza. Az eredmények pedig magukért beszélnek: kevesebb hibával, kevésbé fáradtan végezték munkájukat a dolgozók.



A vörös szín evolúciós gyökere és hatásai

A színek olykor képesek erős fizikai reakciókat kiváltani, hiszen az őket megtestesítő tárgyakra emlékeztetnek. Például a vörös a vérre, a vörös húsra, ugyanakkor a dominanciával és agresszióval is társíthatjuk. Egy kísérletben bebizonyították, hogy a vörös fényben ülő emberek nyugtalanabbak és agresszívebbek voltak, mint a fehér fényben helyet foglalók. Más hasonló esetekről is beszámoltak a vörös színnel kapcsolatban, például, hogy csökken az ítélőképesség, vagy hogy szabálytalanabbul, kevésbé rendezetten írunk és számolunk. Egy másik kutatásban a vörös hátterű weboldalak betöltésekor az emberek idegesebbek lettek és sokkal hosszabb betöltési időre emlékeztek, mint a kék hátterű weboldalaknál.


Ugyanakkor a vörös színt nagyon sokan társítják a szerelemhez és a szeretethez is (lásd különböző társkereső applikációk színvilága, stb.). Kiderült, hogy a vörös szín főként a férfiakra van hatással, és leginkább a szexuális vonzalmat jelképezi. Egy kísérletben női stoppolók álltak ki az utcára kék, illetve piros pólóban. A piros felsőben lévő hölgyeket sokkal gyakrabban vették fel a férfi autósok. Ugyanezt az eredményt kapták társkereső oldalakon is, amikor ugyanezen színű pólókban csináltak róluk képet. A piros felsőben lévőkkel sokkal több beszélgetést eredményeztek, mint amikor egy másik színű pólóban pózoltak.


Vajon az iskolai teljesítményre is hatással vannak a színek?

Érdekes eredményre bukkantak azok a kutatók, akik iskolai dolgozatok eredményeit tanulmányozták. Azt figyelték meg, hogy amelyik dolgozatot piros tollal javították, sokkal több hibát találtak benne, mint a kék tollal való javításkor. Egy kísérletben diákokat kértek meg, hogy egy másik diákcsoport angoldolgozatait javítsák ki. Akik kék tollal javítottak, kevésbé bizonyultak kritikusnak, mint akik a piros tollat használták.


A piros szín a homloklebeny jobb féltekéjét aktiválja, ami a kudarckerülés erősödéséért felel, azaz amikor nem a sikerre törekszünk, hanem sokkal inkább a kudarc elkerülésére. Ez nyilvánvalóan innoválja a gyengébb teljesítményt, azonban csak azokban az esetekben, ahol kreativitásra is szükség van. Ahol a feladat éberséget és részletekre való koncentrálást igényel, ott a piros szín épphogy serkenti a feladat megoldását. Ezeket az eredményeket széles körben lehet iskolai és munkahelyi keretek között is alkalmazni.


A piros mezben lévők előnyt élveznek?

Ahogy már említettem, a piros színt gyakran társítják a dominanciával és az agresszióval is. Talán ez magyarázza azt, hogy a piros mezben lévők sokkal gyakrabban nyernek mérkőzést, mivel kék mezben lévő társaik agresszívabbnak és erősebbnek ítélik meg őket. A fekete mezesek megjelenése indokolatlan agressziót szül, míg a kék és a fehér viselet jámbor, barátságos viselkedést vált ki.


A színek hatása az erkölcsi megítélésekre


Sajnos globális problémát jelent, hogy a sötétbőrű emberekhez gyakrabban társítjuk a „bűn”, „erkölcstelen” és hasonlóan negatív értelmű szavakat. Ezt egy olyan kísérletben is bizonyították, ahol szavakat kellett elolvasni aszerint, hogy milyen színnel voltak írva. Az olyan szavaknál pl. mint hogy „bűn”, „erkölcstelenség”, sokkal lassabban állapították meg, hogy fehérrel van írva, mint pl. azt, hogy a „csalás” feketével van írva. Ez azért van, mert ezeket a negatív töltetű szavakat a fekete színnel, a feketékkel társítják. Ahogy egy vödör fehér festéket egy fekete csepp elront, úgy egy fekete festékben elveszik egy csepp fehér festék. Gyakran az emberek ehhez a fájó metaforához hasonlóan vélekednek: rengetegszer előbb gyanúsítanak vagy ültetnek börtönbe egy fekete, mint egy fehér embert.


Ha tudatosan kezeljük a színek hatását viselkedésünkre, akkor rengeteg területen élvezhetjük előnyüket. Például, ha egy lány vörös ruhát vesz fel egy randira, számíthat arra, hogy beindítja a fiú fantáziáját. Ha békülni készülünk, érdemes kéket felvenni, mely nem csak a legnépszerűbb szín („kékjelenség”), hanem barátságosságot, jámbor viselkedést is szül. A fekete színt Amerikában azért kedvelik, mert a férfiassággal, erővel társítják, de máshol a gyászt is jelképezi, ezért kevésbé kedvelt. Egy honlap készítésekor érdemes szintén inkább kék vagy zöld színt választani a piros helyett, mert az emberek pozitívabb előítéletekkel fogják tartalmát nézegetni.


Felhasznált irodalom:

Adam Alter: Kijózanító rózsaszín (2013)


bottom of page