top of page

Van-e a sikernek receptje?

„Ha szárnyalni akarsz, madarakkal vedd körbe magad!” – hangzik a mondás, de valójában mi a sikeres élet titka? Mi kell ahhoz, hogy sikeres karriert építhessünk fel? Cikkünkben olyan összetevőket sorakoztatunk fel, melyek elengedhetetlenek a sikeres karrier megvalósításához!


Mindenki sikerre törekszik, hiszen ha sikeresek vagyunk, akkor megannyi új lehetőség tár kapukat számunkra. A sikeres karrier egy eszköz ahhoz, hogy megvalósítsuk álmainkat, és nagyon gyakran az átlagos, „mindennapi” ember és a sikeres emberek között csak egy lépés a különbség. Lássunk tehát néhány tippet, melyek a siker „követelményei” lehetnek!


1. Megtalálni, miben vagyunk igazán jók


Elsőként fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen képességekkel és szaktudással rendelkezünk, majd ezeket összegyúrni és elkezdeni tapasztalatot gyűjteni azon a területen, amiben jónak érezzük magunk. Olyan területen fogunk tudni kiemelkedni, amit szívvel-lélekkel szeretünk, és ami mellett képesek vagyunk elköteleződni.


2. Motiváció és kitartás


Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a siker nem írható le egy egyenes vonallal. Sokkal inkább hasonlít egy cérnagombolyagra, hiszen gyakran előbb vagyunk annak tudatában, hogy mi az amit nem szeretnénk csinálni, s mi az, amiben a leginkább megtaláljuk önmagunkat. Ehhez viszont motivációra van szükségünk, mert ez rengeteg belső energiát szabadít fel, mellyel előnybe kerülhetünk a motiválatlan kollégáinkkal, kortársainkkal szemben. Ebből a plusz energiából vagyunk képesek az átlagnál több munkát belefektetni karrierünkbe. Azonban a motiváció nem mindig van jelen – és ez teljesen természetes dolog -,mindenfajta „álommunkának” vannak olyan részei, melyek egy idő után egysíkúnak tűnnek. Ekkor lesz szükségünk a kitartásra, mely biztat minket, hogy ne adjuk fel, és találjunk új szépséget abban, amit csinálunk, s így fog újjászületni a motiváció is.



3. Érzelmi intelligencia


Az érzelmi intelligencia annak a képessége, hogy a megfelelő emberrel, a megfelelő helyen, a megfelelő módon és a megfelelő mértékben vagyunk képesek kezelni az adott szituációt. El tudunk igazodni az érzelmi világunkban, megértjük saját és társaink érzéseit, s felismerve a kontextust képesek vagyunk kezelni a felmerülő konfliktusokat.


4. Döntési képesség


Ez a képesség elengedhetetlen a sikeres karrierhez, hiszen az életben folyamatosan döntéseket kell hoznunk, márpedig sikeres az lehet, aki képes gyorsan és hatékonyan átlátni egy helyzetet, majd meghozni egy döntést. Még egy rossz döntés is jobb, mintha csak ülünk a dolgok felett, s nem vagyunk képesek mentális energiát fektetni a dilemmahelyzetbe, vagy szorongunk a következmények miatt. Hiszen az idő csak megy, és beelőz minket más.


5. Önbizalom, önbecsülés


Az önbizalom segítségével képesek vagyunk elhinni, hogy le tudjuk győzni a kihívásokat. Az önbecsülés cselekedetekből épül, hiszen ha valamit kipróbálunk, akkor a tapasztalataink fogják bizonyítani azt, hogy nincs mitől félni, s még ha rosszul is sül el, megtanuljuk, hogy mit kell legközelebb másképp csinálni. Az ember élete során több kudarcot él meg, azonban ezek indítják el a megfelelő irányba. Általában ott van a fejlődési pontunk, ahol elakadunk, így ha bele merünk vágni abba, amitől tartunk, akkor hatalmasat fejlődhetünk.


+1: Tegyünk a célunkért minden nap plusz egy százalékot!


A változás kis lépésekből épül fel, s egy igazán kicsi módosítás hatalmas eredményekhez vezethet hónapokon, vagy egy éven belül. Tartsuk ezt szem előtt, és tegyünk minden nap plusz egy százalékot azért, amit el szeretnénk érni. Minél előbb cselekszünk, annál előbb élhetjük meg a sikert!

bottom of page