top of page

Hol bukjuk el a sikeres karriert?

Cikksorozatunk 3.részében egy motivációs útravalót adnánk minden pályakezdőnek, illetve olyan, már a pályán lévőnek is, aki elégedetlen a karrierjével.


Természetesen a sikeres karrierhez megannyi képességre szükségünk van (lásd a cikksorozat első részét "Van-e a sikernek receptje?" címmel), ahogy erős szakmai tudásra is, mégis nem mindenki lesz még ilyen tulajdonságok mellett sem olyan sikeres, mint amilyenre legbelül vágyna. Milyen okok állhatnak emögött?

Különböző kifogásokat keresünk:

Azt gondoljuk, hogy a siker csupán szerencse kérdése, s ahhoz hogy igazán sikeresek legyünk valami plusznak is történnie kell. Ez részben igaz, hiszen a sikerhez szerencse is kell, azonban jó tudnunk, hogy mi irányítjuk a saját életünket és arra evezünk csónakunkkal, amerre mi szeretnénk. Ha pozitívan gondolkozunk, és elhisszük, hogy a siker kulcsa bennünk van, akkor a szerencse is mellénk fog állni. Ha ugyanis fejben ráállunk arra, hogy valamit véghezviszünk, s ráfókuszálunk egy adott területre, akkor egyre több ehhez kapcsolódó lehetőséget fogunk meglátni, mivel agyunk elkezdi szűrni az ehhez kapcsolódó információkat. Így történik meg, hogy pl. elkezdünk írni hobbiból, aztán egyszer csak már azon kapjuk magunkat, hogy egy magazinnál vagyunk gyakornokok. Nevezhetjük szerencsének is, de akár tudatosságnak és elkötelezettségnek is, amit egy olyan tevékenység szül, melyet szívvel-lélekkel csinálunk.

Félünk követni a szenvedélyeinket:

Először is szögezzük le, hogy az érdeklődés és a szenvedély két teljesen különböző dolog. A szenvedély az érdeklődésnek egy magasabb szintje, amely segíti kifejezni a tehetséged, s napi szinten hajt és inspirál. Nagyon sok ember egy életen át keresi a szenvedélyét. Vagy talán már rég megtalálta, csak nem mer vele foglalkozni, mert tele van aggodalmakkal. Hogy él meg manapság pl. egy bűvész? Az egyik leggyakoribb probléma talán, hogy az emberek előfeltevések alapján döntenek. Aszerint gondolkoznak, amit hallanak és olyan információk alapján döntenek, amit maguk a saját bőrükön soha nem tapasztaltak. Pedig ha ő a szíve mélyén azt szeretné csinálni, amit, akkor már egy hatalmas előnnyel indul, mert látható, észlelhető különbségek vannak azok között, akik valamit szívből csinálnak, vagy azért mert azt a pályát biztonságosabbnak találják, mint amit szívük szerint csinálnának. Mi bizonyítja ezen felül, hogy ha belevágsz nem Te leszel a legjobb? Ha érzed magadban a szenvedélyt és úgy érzed, egy adott területen nem állíthat meg téged semmi, s nem vagy lusta képezni magad, akkor bármire képes vagy. Lehet, hogy olyan tulajdonságok egyesültek benned, melyekkel azon a pályán, ami a szívedhez közel áll, valami maradandót alkothatsz. Sokan úgy gondolkodnak azokról, akik követik a szenvedélyüket, hogy ők zsenik. Vagy azt mondják, nem akarok megszállott lenni, ezért választok valami biztonságosat.

Amikor megtalálod a szenvedélyed, de további kifogásokkal halasztod el az esélyed a sikeres karrierre:

Sokan vannak olyanok, ahogy korábban is említésre került, hogy megtalálják azt a területet, amiben ki tudnának teljesedni, ám kevés a bátorságuk teljes gőzerővel belevágni. Ilyenkor jönnek az olyan kifogások, mint hogy "Nem áldozom fel a családomat a munkáért", ami érthető is, hiszen nehéz az életünk területeit egyensúlyban tartani, hiszen ma már ez egy külön tudomány. Azonban hogy fogsz a gyereked szemébe nézni, amikor arról kérdez, hogy neked mi volt az álmod, amikor pályát választottál? Mit fogsz mondani magadnak, amikor felbukkan benned az a gondolat, hogy bárcsak máshogy csináltam volna…?

Az önmegvalósítás elemi ösztönünk, s általában igen korán kialakul, hogy mi iránt vonzódunk. Ne nyomjuk el magunkban a gyermeki énünket, aki pontosan fog emlékezni arra, hogy mi az álmunk, s legfőképp: soha ne gondoljuk azt, hogy már késő, mert csak egyszer élünk. Ahogy egy híres pszichológus fogalmazott: "Éljünk úgy, mintha másodszorra élnénk, s ne kövessük el ugyanazokat a hibákat..."

Ajánlásként a cikket inspiráló videó:

https://www.ted.com/talks/larry_smith_why_you_will_fail_to_have_a_great_career

bottom of page