top of page

Így kerüld el a kiégést 5 lépésben!

Szürke, unalmas hétköznapok, fáradtság, mely nem múlik el a reggeli kávétól, fásultság, kedvetlenség, ingerültség… Bizony, ezek mind korunk betegségének, a kiégésnek a jelei!

A kiégés fogalmát elsőként Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus fogalmazta meg, mely szerint a kiégés „krónikus emocionális megterhelés, stressz nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”.


A burnout-szindróma leginkább azokat veszélyezteti, akik nap mint nap emberekkel foglalkoznak, de bármely munkavállalónál jelentkezhetnek a tünetei. Fontos azonban kiemelni, hogy a kiégés megelőzhető, s a mai, felgyorsult világunkban még inkább lényeges arra koncentrálni, hogy mik azok a tényezők, melyekkel elkerülhető ez a depresszív állapot. Lássunk is 5 tippet arra, hogy miként kerülhető el a kiégés!


1. Találjuk meg a hozzánk illő karriert!


Első lépésként a legfontosabb, hogy olyan pályát találjunk, ahol a képességeink és a motivációink összhangja érvényesül. Ha azt csináljuk, amit szeretünk, akkor a munka motiváló hatással fog bírni. Jó azonban tisztában lenni azzal, hogy nem létezik olyan karrier, amelyben minden egyes tevékenység izgalmas. Fontos a nagyobb célokat a szemünk előtt tartani és felfedezni az apró örömöket abban, amit csinálunk. Ahhoz, hogy a megfelelő úton induljunk el, nem árt egy kis önismeret, mellyel felfedezhetjük, hogy mi terhel minket túl, s mi jelenti számunkra a kihívást.


2. Válasszunk olyan munkahelyet, ahol megbecsülnek minket!


A kiégés elleni második védőfaktor egy olyan szervezeti kultúra lehet, melyben nagy szerepe van a jó közösségnek, a csapatépítésnek, s nem egy lelketlen robotként tekintenek az emberre. Rugalmas munkaidőt és munkabeosztást tesznek lehetővé, mellyel bizalmukról biztosítanak bennünket. Nem mellesleg az autonómiának nagy szerepe van a kiégés megelőzésében, mivel érezhetjük a kontrollt a kezünkben. Kiemelkedő jelentőségű a továbbképzéseknek és a fejlődési lehetőségeknek a biztosítása. Egyes szakemberek szerint a kiégés elkerülése érdekében érdemes lenne 7 évente céget, pozíciót vagy akár szakmát váltani!


3. Támaszkodjunk támogató emberi kapcsolatainkra!


Talán nem is kell megmagyarázni, hogy milyen fontos, hogy a családunk, párkapcsolatunk egy biztos bázisként álljon mögöttünk. Mindannyiunknak szüksége van a társas támogatásra, s hagyjuk, hogy ezekben a kapcsolatokban feltöltődjünk, mert ez fog lendületet adni a megvalósítandó feladatokhoz.


4. Találjunk egy szenvedélyt, melyet a szabadidőnkben űzhetünk!


A kiégés gyakran abból adódik, hogy nem tudjuk meghúzni a határt a munka és a szabadidő között, s a túlhajszoltság előbb-utóbb motivációvesztéshez, majd kiégéshez vezet. Lényeges találnunk egy olyan tevékenységet, melyben munka után feloldódhatunk, amely elfeledteti velünk a nap nehézségeit. Jó, ha úgy érezzük, hogy ez a hobbi egy új világot nyit meg előttünk.


5. Szánjunk időt a testmozgásra!

Bármennyire is fáradtak vagyunk, mozduljunk ki hetente többször is, mivel a sport fokozza a boldogsághormon termelődését, nem mellesleg csökkenti a stresszt is, ellenállóbbá tesz, ezáltal képezve védőpajzsot a kiégés ellen. Soha ne feledjük, hogy ép testben ép lélek lakozik!

bottom of page